Alcohol is een dempende drug. Het heeft een verdovende werking en neemt remmingen weg. Na 1 of 2 glazen voelt iemand zich ontspannen en gaat zich vaak losser gedragen. Alcohol kan ook het gevoel van depressie, angst en agressie versterken.

Alcohol drinken is verboden onder de 18.

Als je nog geen 18 jaar bent dan ben je strafbaar als je in het openbaar alcohol bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

Wat doet alcohol met je?

Je bent anders als je alcohol op hebt. En dat merk je niet eens altijd. Door de verandering in je hersenen krijg je eerder ongelukken en maak je vaker verkeerde keuzes. Je emoties worden vaak heftiger.

Je kan bewusteloos raken of nog erger als je een alcoholvergiftiging hebt. Dit gebeurt als er teveel alcohol in je lichaam zit. Jongeren hebben dit sneller omdat de lever, die je bloed zuivert, kleiner is. Jongeren zijn lichter in gewicht. De alcohol blijft langer in je lichaam.

Alcohol zorgt ook voor schade waar je pas last van hebt als je volwassen bent. Je hersenen groeien door tot je 24e. Je hersenen groeien niet meer goed als je alcohol drinkt. Als je jong begint met drinken, is de kans om later verslaafd te raken groter.

Vind hier meer informatie over alcohol

afbeelding1

Zelf aan de slag

Minder of helemaal geen alocohol meer drinken? Daar kan je zelf mee aan de slag met behulp van de twee onderstaande apps. Download de app en probeer het zelf uit!

Wat drink jij?

In de gratis Wat Drink Jij app kan je doelen stellen ten aanzien van jouw alcoholgebruik, een logboek bijhouden van jouw alcoholgebruik, hulp krijgen bij verleidelijke drinkmomenten en oefeningen doen. Daarnaast bevat de app testjes en tips om de gestelde doelen te behalen. De app geeft je ook advies op maat over jouw alcoholgebruik.

Maxx

Maxx is voor mensen die minder of geen alcohol willen drinken. Deze gratis app helpt je bij de voorbereiding van situaties waarin jij het lastig vindt om niet (te veel) te drinken en je aan je ‘max’ te houden.
De app helpt je je alcoholgebruik bij te houden middels een logboek, doelen te stellen, door moeilijke situaties heen te komen en nog veel meer.

Alcohol

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van Student Services.

CheckIt_Chat_groot