Iedereen moet naar school, anders krijg je problemen met leerplicht. Hieronder is kort uitgelegd hoe het zit.

Leerplicht & kwalificatieplicht

Jongeren tussen de 5 en 18 jaar moeten onderwijs volgen. Totdat ze een startkwalificatie hebben of 18 jaar worden. Voor leerlingen van 5 tot 16 jaar heet dit de leerplicht. Voor jongeren tussen 16 en 18 jaar heet dit de kwalificatieplicht.

Verschil leerplicht & kwalificatieplicht

Ouders of verzorgers van jongeren tussen de 5 en 16 jaar moeten hun kinderen inschrijven op school. Volgens de leerplichtwet moeten jongeren ook echt naar die school gaan. Jongeren die na hun 16e nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun 18e onderwijs volgen en ingeschreven staan op school. Een startkwalificatie is een vwo-diploma, havo-diploma of mbo-diploma op niveau 2 of hoger.

Wat gebeurt er als een leerling zonder diploma van school gaat?

Als een leerling van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van de leerling wie er daarna actie onderneemt. Bij jongeren onder de 18 jaar is dat de leerplichtambtenaar in de gemeente. Voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar is dat het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt (RMC). Doel is om de leerling weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.

Ondersteuning en bemiddeling door Leerplicht

Leerplicht is er niet alleen om te controleren en te waarschuwen, maar ook om te helpen. Als je niet bent toegelaten op je opleiding naar keuze, je hebt een conflict met de schoolleiding of je wilt een leerwerktraject doen, ben je bij leerplicht ook aan het goede adres. Zij kunnen je begeleiden naar een passende opleiding of werk.

Ik was niet op de hoogte van de gevolgen van die paar uurtjes spijbelen en te laat komen. Toen ik hoorde dat je strafbaar bent en wat voor gedoe erbij komt kijken ben ik hier meer op gaan letten. De leerplichtambtenaar heeft ook met mij gekeken naar mogelijkheden hoe ik school weer leuker voor mezelf kan maken en wat ik al goed doe. Het is veel makkelijker om school gewoon af te maken.

Sanne (17)
Op zoek naar werk of scholing? Het jongerenloket

Als je tussen de 16 en 27 jaar bent en op zoek bent naar werk of scholing, kun je contact opnemen met het Jongerenloket van je eigen gemeente. Het jongerenloket kan je helpen bij het vinden van werk of scholing.

Leerplicht

Stel je vraag

via WhatsApp

Via WhatsApp kom je gemakkelijk in contact met een medewerker van Student Services.

CheckIt_Chat_groot